SPA Процедури

Финландска Сауна

30.00 лв.

120 минути.


Сауната е изконна финланска традиция и начин на живот и става разпространена извън територията на Финландия през 70те години на 19ти век. От тогава навлиза широко като една от класическите топлинни спа процедури и днес е представена във всеки SPA център. Сауната е  горещо и влажно помещение помещение, облицовано с дърво, където температурата достига до около 80 - 100°С, а влажността е около 30%. В Помещението са изградени 2 етажа от пейки и лежанки. Подгряването му става чрез специална електрическа печка, в която са разположени вулканични камъни. Влажността в нея се постига чрез изливането на ароматизирана вода върху камъните на печката. Няма точно предписане за съотношението топлина-влага в сауната. То е такова, каквото за вас е най-добре. Във всеки случай високите температури на помещението се издържат само при подходяща влажност. Поради това, изливайте водата бавно върху печката и изчаквайте малко докато установите дали се чувствате добре. По желание на клиентите се предлагат различни билки и аромати с цел идеалната комбинация от водна пара и ароматни етерични масла, които подсилват ефекта на обикновената суха сауна. Ароматичната сауна се основава на терапевтичния ефект на ароматите върху целия организъм. Вдишването на лавандула, смирна или евкалиптова есенция е препоръчително за белите дробове и дихателните пътища. Престоят в сауната е в рамките на 8 до 15 мин., след което следва охлаждаща процедура. В оригинал след използването на сауната финландците са скачали голи в ледено студено езеро. Препоръчвано време за пребиваване: 2-3 сеанса по 15-20 мин.(в сауната), 20-30 мин. (почивка) след охлаждащата процедура всяка седмица.
Ефектът от сауната е винаги много положителен за организма. Комбинацията на висока температура в сауната и последващото рязко охлаждане, с кратки почивки между тях, подобрява кръвообращението и имунната система, има положително влияние за почистване на кожата. Честите посещения на сауна са идеалното средство против стрес, и са незаменими за пречистването на организма от токсини. Редуващите се цикли на охлаждане и затопляне стимулират жизненитре функции на организма, повишават съпротивителните му способности, регулират кръвното налягане и подобряват сърдечната дейност.

Освен като въвеждаща процедура като част от цялостната спа терапия, сауната може да се ползва и напълно самостоятелно. В комбинация с масаж след това има силен положителен ефект и върху психиката на къпещия се.